Durva: hatástalanítás közben robbant fel az eddigi legnagyobb második világháborús bomba – videó

Megosztás

Ennyi évvel a világégés után is még rengeteg fel nem robbant bomba rejlik a folyók mélyén és a földekben. Megtalálták az eddig ismert legnagyobbat, a hatástalanítás azonban nem teljesen a tervek szerint alakult. A gigantikus robbanást pedig fel is vették a kamerák.

Bár a második világháború 75 évvel ezelőtt véget ért, a mai napig találni olyan bombákat, amelyek nem robbantak fel a harcok során. Ezek mérete eltérő, de a leggyakrabban kézigránátra vagy repülőgépből ledobott robbanószerkezetre bukkannak. Lengyelországban a Reuters szerint egy, a brit királyi légierő által ledobott tallboy típusú bombát találtak Świnoujście városa mellett.

A bombát 1945-ben dobta le a brit légierő, hogy elpusztítsanak vele egy német cirkálót. A szerkezet majdnem 5400 kilogrammot nyomott, amiből 2400 kilogrammot a robbanóanyag tett ki – a világégés után felfedezett eddigi legnagyobb második világháborús bombáról van szó.

A környékről 750 embert evakuáltak, amikor a lengyel haditengerészet tűzszerészei megpróbálták hatástalanítani az eszközt. A deflagrációval – vagyis lassú égetéssel – elvégzett folyamatot azonban csak elkezdeni tudták, befejezni már nem: a bomba a Piast-csatornában, a víz alatt felrobbant.

Szerencsére minden ember a veszélyzónán kívül tartózkodott a robbanás pillanatában, így az ijedtségen kívül senkinek nem esett baja.

Hvg.hu

Kapcsolódó cikkek